Nyakunkon a tél, ne hagyjuk az utolsó pillanatra autónk téli felkészítését!

téli felkészítés

1. Miért fontos autónk téli felkészítése?

A tél beköszöntével a közutak is veszélyesebbé válnak, minden autótulajdonos gondoljon arra, hogy gépjárművének is szüksége van téli felkészítésre, éppen úgy, ahogy mi magunk is beszerezzük a megfelelő téli öltözetet. A megfelelő felkészüléssel elkerülhetőek a balesetek nagy része.

A téliesítés legfontosabb része a megfelelő autógumi kiválasztása .
A téli gumi cseréje az egyik alapvető lépés, hogy magunkat és közlekedő társainkat is
biztonságban tudhassunk az utakon.

Ugyanis a tapadás az úttesten drasztikusan változik nem csak a fagyott, vagy akár csak
szennyezett (eső, falevelekkel borított) útfelületen, de már 7 C alatti időjárásban is.
Amennyiben erősen havas tájra készül, mindenképpen legyen az autóban hólánc.

2. Milyen lépéseket tegyünk meg az autó téli felkészítésénél?

Lehet, hogy a következő lépések nélkül is el fog indulni az autónk a hideg téli időszakban, de nem mindegy, hogy a fogyasztása, megbízhatósága, és nem utolsó sorban az élettartama hogyan alakul.

 

 • Hűtőfolyadék ellenőrzése: télen különös figyelmet kell fordítani a hűtőfolyadékra.
  A tél beköszönte előtt, tehát érdemes refaktométerrel megmérni a hűtőfolyadék fagyáspontját. A határérték mínusz 30°C, amely felett már cserélendővé válik a hűtőfolyadék.
 • Gumiabroncsok cseréje nagyon fontos: a téli útviszonyoknak ugyanis a téli gumiabroncs futófelületének anyaga és profilja felel meg. Ez alatt a bordakialakítást, valamint a lamellák számát értjük, amelyek segítik a tapadást a hideg aszfalton, legyen az épp száraz, vagy nedves, latyakos, havas.
  Nem elég azonban lecserélni az abroncsokat, azok állapotát érdemes legalább kéthetente ellenőrizni. A guminyomást egy egyszerű digitális nyomásmérővel vizsgálhatjuk meg, valamint arra is figyelni kell, hogy a téli gumikon a minimális bordamélység 4 milliméter.
 • Fékberendezés: télen különösen fontos a fékek állapotának ellenőrzése, a megfelelő téli gumiabroncsok megléte mellett. A téli időszak előtt is érdemes egy általános átvizsgálásra elvinni a gépjárművünket, hogy nyugodt szívvel indulhassunk neki a téli szezonnak.
 • Gépjárműtárolás: ha megtehetjük, tároljuk fedett helyen az autót. Amennyiben nincs lehetőség rá akkor, várja meg míg a szélvédő teljesen leolvad, csökkent látótérrel, sokkal nagyobb a balesetveszély. Nagyon alapvető, de sokan csak az első fagy beállta után gondolnak rá, szerezze be előre a jégkaparót.
 • Fényszórókat is ellenőriztessük: hóviharban és ködös időben kulcsfontosságú, hogy lássanak minket és mi is lássunk.
 • Cserélje le a nyári szélvédőmosó folyadékot, fagyálló szélvédőmosó folyadékra télen, mínusz fokokban a nyári ablaktörlő folyadék azonnal ráfagy a szélvédőre, és pillanatok alatt egy átláthatatlan vékony jégréteget képez.
 • Akkumulátor 2 típus létezik: a gondozásmentes, modernebb, valamint a régebbi típusú, amely gondozást igényel.
  A gondozásmentes akkumulátor teljesen zárt kivitelű, nem tudunk „hozzányúlni”. Míg az utóbbinál folyamatosan mérni kell az eletrolitszintet. Ha ez nem megfelelő, akkor utántöltés szükséges.
  Télen sokkal gyorsabban lemerülhet az akkumulátor, ezért mindig figyeljen oda, hogy milyen állapotban van.
 • Hidegindítás: Soha ne induljon el azonnal a gépjármű beindítása után. Mindig hagyja felmelegedni a motort a megfelelő hőmérsékletre, ez a legoptimálisabb megoldás. Amíg a motor jár, a szélvédő belső feléről lefújathatja a párát, valamint adott esetben lekaparhatja a jeget az autóról.

3. Autónk műszaki állapota télen a legfontosabb, a veszélyhelyzet alatt meddig várhatunk a műszaki vizsgával?

A pandémia alatt többször is meghosszabbították a lejáró okmányok érvényességét, ennek a kedvezménynek 2022. január 1-vel végeszakad, ugyanis 2022. január elsejével hatályát veszti az „500/2020. (XI. 12.) Kormányrendelet a veszélyhelyzet idején az okmányokra, továbbá az ügyintézésre vonatkozó egyes szabályok megállapításáról”szóló rendelet.

A magyar hatóság által kiállított, Magyarország területén hatályos, 2020. március 11. és 2020. július 3. között lejárt, vagy 2020. november 4. és 2022. május 31. között lejárt vagy lejáró hivatalos okmány, ideértve a forgalmi engedélybe bejegyzett műszaki érvényességi időt is 2022. június 30-ig érvényes. Az új érvényességi időt a nyilvántartásba nem kell bejegyezni és az okmányon nem kell feltüntetni.

Amit fontos lenne kiemelni, hogy KRESZ szabálya alapján csak érvényes műszaki vizsgával a közlekedésben részt venni: 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet a közúti közlekedés szabályairól
A járművek közlekedésben való részvételének a feltételei:
5. § (1) * A közlekedésben olyan járművel szabad részt venni,
a) amelynek jogszabályban meghatározott érvényes hatósági engedélye van.

Ezen kívül Magyarországon objektív gépjármű üzembentartói felelősség van, ami azt jelenti, hogy a gépjármű üzemben tartója felel a közlekedési jogsértésekért még akkor is, ha nem ő vezette az autót.

Baleset esetén a kötelező és casco biztosító is figyelembe veszi a jármű műszaki állapotát. Ha a vizsgálat során kiderül, hogy az autó elhanyagolt műszaki állapotban volt és ez idézte elő a balesetet, akkor a kgfb-törvény alapján a kgfb biztosító visszkeresettel élhet az okozó felé – azaz a károsultnak kifizetett kártérítési összeget, vagy annak jelentős részét behajthatja a baleset okozóján – derül ki a CLB biztosítási alkusz összeállításából

Tisztázni kell, hogy Magyarországon ki jogosult megállapítani a gépjármű műszaki megfelelőségét?
Az időszakos műszaki vizsgálatot kizárólag a közúti gépjármű-közlekedési hatóságként kijelölt szervezet által üzemeltetett vizsgáló állomás végezheti el.

4. Mit vigyünk magunkkal, ha télen hosszabb útra indulunk?

Sokan nem tudjuk elfelejteni a 2013. március 15 –ei havazást, amikor az autópálya és a legtöbb út járhatatlanná vált. Bízzunk benne, hogy ennyire extrém időjárássál nem fogunk találkozni, de akár az autó meghibásodása miatt is előfordulhat, hogy több órát kell várakoznunk valahol.

A hideg téli időben ez különösen veszélyes lehet, ezért ha hosszú útra készülünk, tegyük be autónkba a következőket vészhelyzet esetére:

 • lapát
 • pokróc, meleg tea, meleg öltözet
 • jégoldó spray
 • jégkaparó
 • vastag kesztyű
 • hólánc

5. További hasznos információk a témában ITT.

Biztonságos közlekedést kíván a Temesvári Szerviz csapata!